Αγία Παρασκευή Χαλκιδικής
(Agia Paraskevi Halkidiki)

Πληροφορίες για την Αγία Παρασκευή & τα Λουτρά

   Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας, περιτριγυρισμένη από πευκοδάσος. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού. Η ''Αγία'' (όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής) με την πλούσια ιστορική παράδοση καταστράφηκε τρεις φορές πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821. Από το χωριό κατάγονταν οι Μακεδονομάχοι Κωνσταντίνος Σαραφιανός, Κωνσταντίνος Καραγιώργης και ο σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821, Χριστόδουλος Δημητρίου.
Οι κάτοικοι του χωριού, απλοί και φιλόξενοι, θα χαρούν να μυήσουν τον επισκέπτη στα μυστικά της μελισσοκομίας, η οποία αποτελεί την κύρια απασχόληση μαζί με την καλλιέργεια της ελιάς. Στο χωριό υπάρχουν μικρά, γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακές λιχουδιές και μεζέδες της Χαλκιδικής, που συνοδεύονται πάντα από τοπικό ούζο ή τσίπουρο. 
Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στα ήρεμα στενά σοκάκια του χωριού και να αποδράσει σε πανέμορφες διαδρομές που χαράζονται μέσα στο κατάφυτο δάσος.
Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά, ο οποίος αποτελείται κυρίως από παραθεριστικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Οι κάτοικοι, που διαμένουν μόνιμα στα Λουτρά, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη μελισσοκομία, την καλλιέργεια της ελιάς και τον τουρισμό. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές, φημισμένες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του. Μετά το τέλος του β' παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39 o C από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή. Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετέπειτα Αγίας Παρασκευής. Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Έτσι, αναπτύχθηκε μια μικρή Λουτρόπολη, η πηγή αφιερώθηκε στη χάρη της Ζωοδόχου πηγής και ανακατασκευάστηκε το εκκλησάκι της.
Το υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο (SPA) φημίζεται για τις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και διαθέτει πισίνες, σάουνες, χαμάμ, καταιωνιστήρες, υδρομασάζ (ατομικά και ομαδικά) για θεραπεία και αναζωογόνηση. Το υδροθεραπευτήριο καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος εργάζεται και κινείται μόνιμα σε γοργούς ρυθμούς. Προσφέρει χαλάρωση σε ένα υπέροχο περιβάλλον με πλήρη ιατρική υποστήριξη. Το νερό των πηγών ενδείκνυται για πολλές παθήσεις όπως αυτές των οστών, των αρθρώσεων και των μυών, καθώς και για δερματικές παθήσεις.

Αφηγήσεις του 1994 για την Αγία Παρασκευή από :
Στέλιο Μιτελούδη - γραμματέα της Κοινότητας
Χρίστο Κορδέλλα - πρόεδρο της Κοινότητας
Πανταζή Βαμβακά - συνταξιούχο δάσκαλο

   Το χωριό είναι παλιό, υπήρχε και πριν το μεγάλο χαλασμό του 1821, αλλά δεν γνωρίζουμε το χρόνο της δημιουργίας του. Πληροφορίες για την εποχή του χαλασμού δεν υπάρχουν.
Έχουμε όμως δύο μακεδονομάχους και μάλιστα δασκάλους, τον Σαραφιανό Κωνσταντίνο και τον Καραγιώργη Κωνσταντίνο. Ο δεύτερος συνελήφθη από τους Τούρκους για προπαγάνδα και κλείστηκε στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, που τότε ήταν φυλακές, γιατί στο σχολείο, που υπηρετούσε ως δάσκαλος, τραγουδούσε τον θούριο του Ρήγα και συγκεκριμένα το τραγούδι: “Ω λυγερόν σπαθί μου...” Το Ελληνικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης τον είχε ορίσει να κάνει προπαγάνδα στα Βουλγαροχώρια. Πέθανε στη φυλακή από βραδεία δηλητηρίαση και από τις κακουχίες.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής έδρασε ο Ιωάννης Μαυρουδής του Γεωργίου ή ο Γιάννης με τον μαύρο μπερέ, όπως τον αναζητούσαν οι γερμανικές αρχές κατοχής, για να τον βρουν και να τον συλλάβουν. Ήταν ενταγμένος σε μια οργάνωση με τον τίτλο ΕΟΔΗ 503, Οργάνωση πληροφοριών και δολιοφθορών. Ήταν ένας άνδρας με γερά μπράτσα και ψυχή ατρόμητη. Με το καΐκι του όργωνε τις θάλασσες και μετέφερε άνδρες, πληροφορίες και λεφτά συνεργαζόμενος με την Intelligence Service του Λονδίνου. Λένε, ότι φυγάδεψε στη Μέση Ανατολή τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και πλήθος Νεοζηλανδών. Γι’ αυτό και μετά το πέρας του αιματηρού Β' παγκοσμίου πολέμου η Κοινότητα Αγίας Παρασκευής έλαβε από τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας ευχαριστήρια επιστολή.
Στον τομέα των δολιοφθορών έχουμε την πληροφορία, ότι δύο φορές εισήλθε σε επιταγμένα από τους Γερμανούς καΐκια, μέθυσε το πλήρωμα και το οδήγησε στη Μέση Ανατολή.
Για την εντιμότητά του διηγούνται το εξής περιστατικό: Κάποτε οι Άγγλοι του έδωσαν πολλές χιλιάδες λίρες να τις μεταφέρει στη Σιθωνία. Ο συνοδός του τού πρότεινε να κρατήσουν τα λεφτά και να φουντάρουν το πλοίο. Ο μπάρμπα Γιάννης όμως, όχι μόνο αρνήθηκε να το κάνει αυτό, αλλά τον απείλησε, ότι, αν ξαναμιλούσε γι’ αυτό το θέμα, θα τον σκότωνε.
Τα θερμά λουτρά της Αγίας Παρασκευής ανακαλύφθηκαν το 1941. Κάποιος Παρίσης, εκεί στην παραλία ανακάλυψε μια σπηλιά. Το είπε στο χωριό και έτρεξαν όλοι εκεί. Ένας δεκαεξάχρονος τότε, ο Πανταζής Μιτελούδης, δέχτηκε να τον δέσουν με σχοινιά και να τον κατεβάσουν μέσα στη σπηλιά, να δει, τι έχει.
Μόλις έφτασε κάτω, πάτησε ζεστό νερό. Τότε φώναξε και τον τράβηξαν επάνω. Ύστερα έβαλαν φουρνέλα και άνοιξαν το στόμιο της σπηλιάς και ο κόσμος άρχισε να κάνει μπάνιο εκεί μέσα. Αργότερα αξιοποιήθηκαν, κτίστηκαν τα σημερινά λουτρά.
Σήμερα είναι κοινοτική επιχείρηση. Βέβαια τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής, όπως και όλες οι ιαματικές πηγές της χώρας, ανήκουν στον EOT, αλλά ο EOT παραχώρησε την εκμετάλλευσή τους στην Κοινότητα.
Το δημοτικό Σχολείο κτίστηκε το 1961 με χρήματα του ομογενούς από την Αλαμπάμα της Αμερικής Γρηγορίου Παπανικολάου. Η Κοινότητα, για να τιμήσει τη μνήμη του, έδωσε το όνομά ταυ σε έναν δρόμο του χωριού.
Στην Αγία Παρασκευή υπήρχαν τρεις ανεμόμυλοι στα γύρω υψώματα. Σήμερα σώζεται ο μύλος του Τζιμ. Τον είχαν οι τρεις χωριανοί α) Δημήτριος Μουστάκας (Τζιμ), β) Αθανάσιος Τσακνής, γ) Γεώργιος Γραμμένος. Ο μύλος αυτός υπάρχει μισός, όπως ο Μύλος του Αλεξού στην Κασσάνδρεια.

ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ :
Kασσάνδρα
Περιοδική Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρινών Θεσσαλονίκης

ΕΡΕΥΝΑ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ :
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου

Παλιές Φωτογραφίες Αγία Παρασκευής

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ (WEBSITE LINKS)

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ:http://www.kassandra.gr/
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
«Οι Χαλκιδείς» :
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008993945903&fref=nf&pnref=story

Χάρτες-Καιρός-Χορηγοί Σελίδας

Google Maps

Weather

© Sunspot Web Design 2018 ®